Kommunikation betyder meget i alle dele af livet

RELATEREDE ARTIKLER

Kommunikation er utroligt interessant at studere, for det bruges i alle mulige sammenhæng. Lige fra familielivet til arbejdet – og alt derimellem.

Vi kommunikerer forskelligt alt efter situationen. Alle mennesker har en grundlæggende forståelse for kommunikation, men lad os se lidt på, hvordan det adskiller sig efter hvem vi taler med, og hvor kommunikationen er allervigtigst at arbejde på.

Kommunikation i forholdet

Parforholdet fylder enormt meget for de fleste danskere. Kommunikationen er naturligvis nøglen til at have et succesfuldt forhold i længden. Det skal være sådan, at man kan tale åbent om både følelser og behov. Ellers kommer man ikke langt.

Hvis det kniber med kommunikationen kan parterapi være en mulighed. Her vil man typisk få nogle kommunikationsøvelser at arbejde med. Øvelser som disse vil give parret muligheden for at åbne op for kommunikationen og prøve nogle nye ting for at holde gnisten i live.

Der er selvfølgelig også rigtigt mange par, som allerede har en glimrende kommunikation i forholdet, og som helt naturligt lægger en stor indsats i det. Her er parterapi måske ikke nødvendigt, men teknikkerne er meget relevante for nogle par, og her er kommunikation netop i højsædet.

Kommunikation i familien

Kommunikation i et parforhold er én ting. Derudover er der måden, som man kommunikerer med alle andre i familien på tværs af relationerne, for eksempel mellem far og søn, mor og datter, bror og søster – og således.

Mange familier sætter en stor ære i at der kommunikeres ordentligt, og at man kan tale sammen om alt. Det skaber nemlig tæthed sammen, og det gør generelt at familien fungerer bedre. Her er der selvfølgelig også øvelser, man kan inddrage. Især for forældre som enten har eller venter børn giver det god mening at læse lidt op på nogle kommunikationsteknikker, da det er afsindigt vigtigt at kommunikere med børn på den rette måde i de tidlige år.

Kommunikation på arbejdet

Mange virksomhedsejere og ledere tager kommunikationskurser, da det er en essentiel del af at drive en virksomhed med medarbejdere.

Der har altid været meget snak om at man bør skabe et godt arbejdsmiljø, og her spiller kommunikationen en vigtig rolle. Især for chefer er det vigtigt, da man bør etablere en passende tone til medarbejderne, og for medarbejderne er det også vigtigt at fokusere på kommunikation, når der formidles kontakt med kunder.

Man kan tage rigtigt mange kurser, der involverer kommunikation på arbejdspladsen, og det er formentligt et område, som der er langt mere litteratur om end de andre discipliner inden for kommunikation.

Tonen kan dog variere meget fra arbejdsplads til arbejdsplads. Nogle steder er den meget formel – andre steder meget uformel. I Danmark har vi generelt være gode til at skabe uformelle arbejdsmiljøer rent internt, hvilket mange mennesker nyder. Det kan dog være meget anderledes flere steder i udlandet, hvilket nogle danskere bemærker, når de får arbejde uden for landets grænser.

Kommunikation i det offentlige

Udover i familielivet og arbejdslivet færdes vi også alle i det offentlige, hvor der selvfølgelig også foregår en form for kommunikation. For eksempel når vi er til fritidsaktiviteter, når vi er ude at handle, når vi skal klare praktiske ting, samt mange andre scenarier.

Kommunikationen er ofte anderledes i offentligheden, end den er derhjemme. Vi danskere er kendt for at være lidt reserverede i offentligheden, men meget åbne i privaten, og det er nok den bedste måde at beskrive det på. Der er dog en klar venlig tone i offentligheden, og det er blevet en del af vores kultur.

Det understreger netop, hvorfor kommunikation er så vigtigt. Med hensyn til at kommunikere i det offentlige, så er det dog ikke noget, man reelt arbejder på, såsom nogle gør i forbindelse med parforholdet og på arbejdet. Det er noget mere naturligt, hvor vi ofte bare følger strømmen og gør hvad alle andre gør. Enhver, der har arbejdet som kassemedarbejder, ved udmærket godt at de fleste mennesker kommunikere på præcis samme måde i det offentlige.

Konklusion

Kommunikation betyder meget i alle dele af livet. Hver eneste gang vi interagerer med andre mennesker, sker der en form for kommunikation. Det er interessant at være opmærksom på dette, for livsoplevelsen kan forbedres voldsomt, når vi lærer og optimerer vores måde at kommunikere på.

Mere indenfor dette emne

Populære artikler

Tegn et vejhjælp abonnement

Når man vælger at erhverve sig en bil, så er der nogle forbehold, som man skal have overvejet. Deri ligger der en...

cnc bearbejdning; Gennemførte processer fører til muligheder

Virksomheder der har brug for special, lavede mekanismer til deres arbejdsprojekter og maskiner, kan nyde godt af de bearbejdningsprocesser som de kan...

Er du klar til den nye vintertid med gode jakker?

Når tiden går fra sommer til efterår og så vinter, sker der ikke blot et skift i vejret, men der sker ligeledes et skift...